This building was selected for system testing. Built in the 1950’s and surrounded by public park space, it once housed apartments. Operable windows allowed for cross ventilation from the south to north facades, and the east and west remained opaque.
 The sun-path in Abidjan tilts only slightly to the south, causing most of the suns radiation to be blocked by the roof and protruding floor-plates. Deep set facades need not screen heavily to avoid the sun.  Study conducted with ladybug climate analysis for grasshopper.
 Hotel du District 1954 Henri Chommette and A. Laget
 Imeuble Postel 1973 Pierre Fakhoura and N’Douba Amon
 The Caistab Building 1980 Bernard Nivet and Robert Boy
 La Pyramide (section) 1973 Rinaldo Olivieri
 Final south elevation of rennovated builting, with programs.
 The gallery makes use of a shading system to filter light, and advertise a cultural arts program.  The clinic uses a thinner outer facade, to allow for a veranda between outer and inner skins. Fixed louvers are arrayed in various gradients to shade shared spaces and more private spaces from outside views.  The school houses another thickened facade, this one occupiable for storage and seating. Lateral shading makes up for the closeness to the perimeter of the buildings, while preserving views.
 The public market space on the first two floors creates a socially permeable space, open to the outside for natural ventilation. The panels compress the natural breeze, accelerating it so that it can be experienced more intensely inside than out.  The office space utilizes a similar system, adding a second skin of window wall. This scheme allows for a sealed, air-conditioned interior, with optional natural ventilation to lower the cooling load.
 Worm’s eye Axonometric Section from interior
rendersuns.jpg
 Rendering of the veranda on clinic floors.
prev / next